ERGONOMIA

Ergonomia tarkoittaa yksinkertaistettuna työskentelyn helpottamista ja sen tekemistä mahdollisimman mukavaksi työntekijälle. Kun työvälineet on suunniteltu ergonomisiksi, ne eivät pitkällä aikavälillä aiheuta kipua käyttäjälleen tai hankaloita töiden tekemistä. Ergonomiaan kuuluu myös hyvä ja tukeva työasento, jossa lihasten väsyminen ja kipeytyminen minimoidaan. Parturi-kampaajan on tärkeä muistaa hyvä työasento. Työ on staattista (paikallaan pysyvää) ja lihakset kuormittuvat epätasaisesti.
Hyvä muistisääntö on, ettei missään vaiheessa käsiä nostettaisi sydämen yläpuolelle. Tällöin veren pumppaaminen käsiin vaikeutuu ja kädet puutuvat. 


Istuttaessa pidetään selkä suorana ja jalat tukevasti maassa, ei esimerkiksi tuolin jalkojen päällä. Niskan kanssa kannattaa olla varovainen, helposti alkaa "nököttämään" ja keskittyminen usein aiheuttaa niskan kääntymisen alaspäin huomaamattakin.

Seistessä jalat ovat pienessä haara-asennossa, paino on molemmilla jaloilla. Kädet pidetään alhaalla, olkapäät rentoina ja kyynärpäät mahdollisimman usein alhaalla, kylkien lähellä. Seistessäkin asento on ryhdikäs, mutta lihaksia ei pidä jännittää liikaa. Seistään luonnollisesti ja tukevasti, ei nojaillen.

(ylläolevat kuvat: Hiukset - Taina Luoma, Marjo Oksman)

Seuraavaksi luetellaan muutama vinkki, jotka toimivat myös näiden otsikkojen ulkopuolella ja sekaisin (myös permanentit ja värikäsittelyt)

HIUSTEN PESU- JA HOITO

Hiusten pesu on asiakkaalle tärkeä vaihe, siitä odotetaan etenkin hierontaa ja pesun jälkeen puhtaita ja kiiltäviä hiuksia. Parturi-kampaajan tulee muistaa hyvä työasento.

- Liian lähellä pesuallasta ei kannata seistä, varaa liikkumatilaa itsellesi
- Rentoudu, vältä kurottelua 
- Ohjaa asiakasta mukavaan asentoon, mutta pidä huoli, että pystyt itse työskentelemään mahdollisimman hyvin

HIUSTEN KUIVAUS JA KAMPAAMINEN

- Vaihtele asentoa, liiku asiakkaan ympärillä
- Älä pyörittele rannetta, käytä sen sijaan sormia
- Vaihtele työskenteleviä käsiä
- Pidä kyynärpäät lähellä vartaloa, ranne mahdollisimman suorana
- Rentouta niska ja hartiat

HIUSTEN LEIKKAAMINEN

- Pidä kammasta niin sanotulla T-otteella (kammasta pidetään kiinni kuin kynästä)
- Pidä kyynärpäät lähellä vartaloa, ranne mahdollisimman suorana
- Suosi ergonomisia saksia, joissa on tuki pikkurillille ja sormilenkit eri tasossa

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/05/08/jarkea-shampoo-ostoksille-7-kuplaa-joista-ei-kannata-maksaa#&gid=0&pid=17-4015536b3c1fb954d

(blogitehtävä)

Kommentit

Suositut tekstit